Írsko chce po návrate na finančné trhy pokračovať v úspornej politike

14.12.2013 Celý región

Dublin 14. decembra (TASR) - Írska republika sa dostala spod tútorstva svojich veriteľov, Európskej únie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). BBC na svojej internetovej stránke cituje vyjadrenia írskeho ministra financií Michaela Noonana, ktorý v piatok (13.12.) na tlačovej konferencii povedal, že odchod Írska spod ochranného dáždnika eurovalu je dôležitým míľnikom, ale nie koncom cesty.

Minister poukázal na to, že írsky rozpočtový deficit a celková výška štátneho dlhu zostávajú na neuspokojivo vysokej úrovni. Tento rok dosiahol štátny dlh 124 % írskeho hrubého domáceho produktu. V nasledujúcom roku by mal klesnúť na 114 %. Vláda na jeho zníženie použije menové rezervy, ktoré má k dispozícii.

Pred troma rokmi medzinárodní veritelia Írska poskytli na záchranu zelenej republiky úver vo výške 85 miliárd eur.

Írsko sa dostáva spod ochrany svojich veriteľov s hotovosťou 22 miliárd eur. Minister Noonan povedal, že vláda použije časť prostriedkov na ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky a mimoriadnu tvorbu pracovných miest. V krajine však nedôjde k oslabeniu prísnej rozpočtovej politiky, ktorú Íri silno pociťujú.

Situácia sa však zlepšuje. Kým vlani dosiahla miera nezamestnanosti 15,1 %, v súčasnosti je o dva percentné body nižšia. Pred troma rokmi strácala krajina 7000 pracovných miest mesačne, teraz ich 5000 mesačne vytvára. Nezamestnanosť zostáva ešte vysoká najmä medzi mladými ľuďmi.

Situácia by sa mohla znovu zlepšiť v nasledujúcom roku. Ekonómovia očakávajú, že írsky HDP vzrastie medziročne o 2 %.

Írsko sa však ani tak nevyhne ďalším úsporným opatreniam. Pre BBC o nich hovoril Michael O'Sullivan, hlavný investičný šéf v ústave Credit Suisse.

DPA informuje, že MMF dva dni predtým, ako sa Írsko vráti v nedeľu (15.12.) k svojej finančnej suverenite v rámci eurozóny, poukázal na to, že sa jeho banky dostávajú len pomaly vpred pri riešení problému nedobytných úverov. Zadlženosť domácností zostáva neúnosne vysoká. Ide o dva rizikové faktory, ktoré môžu ohroziť finančnú stabilitu krajiny. Preto Dublin potrebuje zachovať doterajší kurz dôslednej rozpočtovej zodpovednosti.

Minister Noonan vyjadril hlbokú úctu svojim krajanom, keď povedal, že skutočnými hrdinami krízového obdobia v krajine sú Írky a Íri, írsky ľud.
 

Vyberte región